15 Nisan 2020 Çarşamba

Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sını Yaşıyoruz!


Hayatınızın bir kısmında mutlaka Dostoyevski'nin bir romanını okumuşsunuzdur. Bu illa Suç ve Ceza olacak diye bir kaide yok. Ki genelde Suç ve Ceza uzunluğu konusunda bir çoğumuzu da tereddüte düşürmüştür. Gel gelelim, bugün buradaki konumuzda Dostoyevski'nin nevrotik karakteri Raskolnikov'dan, ailesinin geçimini sağlamak için kötü yola düşen ve Raskolnikov'un aşık olduğu Sonya'dan, yaşlı tefecimiz Alyona Ivanovna'da ve romanımızdaki karaterlerden bahsedeceğim. Sadece bununla kalmayacağız, Raskolnikov'un, Sonya'nın ve Alyona Ivanovna'nın yaşadığı evleri göreceğiz. Ve bu dünya klasikleri arasındaki kitabı yazarken kendisinin yapmış olduğu karamaları da.. Bu nedenle daha önce Suç ve Ceza'yı okumamış iseniz hemen okumak isteyeceksiniz. Eğer okuduysanız da ikinci defa okumanızı, özellikle Raskolnikov'u canlı canlı evinde hayal ederek okumanızı öneririm..

Öncelikle karakterlerle başlayalım. 

Raskolnikov (Rodion Romanoviç): omanın protagonistidir ve roman öncelikle onun bakış açısına odaklanır. Raskolnikov, 23 yaşındaki bir erkek ve eski öğrenci olarak romanda “güzel, koyu gözlü ve koyu kahve saçlı, ince, yapılı, ortalamanın üzerinde son derece yakışıklı” olarak tanımlanmaktadır. Raskolnikov’un belki de en çarpıcı özelliği, onun ikili kişiliğidir. Bir yandan soğuk, kayıtsız ve antisosyal; öte yandan, şaşırtıcı derecede sıcak ve şefkatli olabilmektedir. Dürtüsel hayırseverliğin yanı sıra cinayet de işlemiştir. Dış dünya ve nihilist dünya görüşüyle kaotik etkileşimi, sosyal yabancılaşmasının sebebi veya sonucu olarak görülebilir.

Pulcheryia Alexandrovna Raskolnikov: Rodion'un annesidir. Kocasından kalan düşük emekli maaşıyla geçinir ve oğluna madden destek olamasa da okulunu bitirip sağlıklı bir iş bulmasını ister.

Avdotya Romanovna Raskolnikova ( Dunya - Duneçka): Rodion’un kız kardeşi. Güzel ve akıllı bir genç kızdır. Mürebbiyelik yaparak geçimini sağlamaya çalışır.

Razumihin (Dmitriy Prokofiç Vrazumihin ): Raskolnikov'un yakın arkadaşı onun gibi bir üniversite öğrencisidir. İyimser ve sıcakkanlıdır, Raskolnikov'a elinden geldiğince yardım etmeye çalışır. Kendi bulduğu işler sayesinde maddi durumu daha iyidir. Aynı zamanda Raskolnikov'un kardeşine aşıktır ve ailenin geleceği için elinden geleni yapmaya kararlıdır.

Semyon Zahariç Marmeladov: Alkol bağımlısı küçük bir memur. Alkol sorunu nedeniyle işini kaybetmiş ve ailesi dağılmak üzeredir. Raskolnikov, bu adama yardım etmek ister ve kendi kısıtlı bütçesinin tamamını da bu adam için harcar.

Sofya Semyonovna Marmeladova (Sonya - Soneçka ): Marmeladov'un kızı. Babasının alkol sorunu ve parasızlık sonucunda üvey annesi ve kardeşleri için fahişelik yağmaya başlar. Raskolnikov'a minnet borçludur. Zamanla aralarında bir aşk başlar.

Luzhin (Piyotr Petroviç): Kendini yetiştirmiş bir avukat ve para kazanmak konusunda çok hırslı ve başarılıdır. Dunya ile evlenmek üzeredir ancak kabalığı nedeniyle Raskolnikov ile aralarında sürekli bir gerilim söz konusudur.

Alyona Ivanovna: Yaşlı bir tefeci bir kadındır. Raskolnikov'un eşyalarını rehin almak karşılığında kendisine borç vermektedir.

Lizateva Ivanovna: Tefeci kadının dindar kız kardeşidir. Sakin ve silik bir kadındır.
Romandaki diğer karakterler:

Arkady İvanoviç Svidrigaylov: Dunya’nın işvereni ve ona sarkıntılık eden adam. Karısını öldürdüğü söylenir. Azimli ne yaptığını bilen şeytani bir kişilik

Praskovya Pavlovna Zarnitsına ( Paşenka ): Raskolnikov’un ev sahibi. Utangaç ve emekli olan Praskovya Pavlovna, olayların gidişatında belirgin bir şekilde görülmemektedir.

Marfa Petrovna Svidrigaylova:  Arkady Svidrigaylov’un öldürülmüş olduğundan şüphelenilen ve onu hayalet olarak ziyaret ettiğini iddia ettiği ölen karısı.

Katerina İvanovna Marmeladova: Semyon Marmeladov’un veremli ve hırçın ikinci eşi ve Sonya’nın üvey annesi.

Andrey Semyoniç Lebezyatnikov: Lujin’in ütopik sosyalist ve feminist oda arkadaşı.

Zosimov: Razumihin’in bir arkadaşı ve Raskolnikov’a bakan bir doktor.

Nastasya Petrovna: Ev sahibi kadının aşçısı ve tek hizmetçisi; geveze köylü bir kadın.

Nikodim Fomiç: Karakol komiseri.

İlya Petroviç Poroh: Bir polis memuru ve Fomiç’in yardımcısı.

Gelelim kitabı yazarken Dostoyevski'nin kaleminden çıkan karalamalara:












  

  Burada aynı zamanda romanın karakterlerini de resimize ettiği gözüküyor..



ŞİMDİ DE GELELİM EN HEYECANLI KISMA..

Hazırsanız hep birlikte Raskolnikov'un Temmuz sıcağında yürüdüğü sokağa gidiyoruz ,




Şimdi de o meşhur K. Köprüsüne götürüyorum sizleri ;




Raskolnikov'un Evi ;


Raskolnikov'un Apt. Girişi; 


Sonya'nın Evi, ( tam anlatıldığı gibi )



Tefeci Kocakarının öldürüldüğü evi,






Şimdi buraya bir link bırakıyorum, kitabı buradan günü gününe takip edebilirsiniz..



Keyifli Okumalar, 
Öpüldünüz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar